Wydawca treści
Polskie lasy
Polska jest w europejskiej czołówce, jeśli chodzi o powierzchnię lasów. Zajmują one 29,2 proc. terytorium kraju, rosną na obszarze 9,1 mln ha. Zdecydowana większość to lasy państwowe, z czego prawie 7,6 mln ha zarządzane jest przez Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe.
W Polsce lasów wciąż przybywa. Lesistość kraju zwiększyła się z 21 proc. w roku 1945 do 29,2 proc. obecnie. Od roku 1995 do 2011 powierzchnia lasów zwiększyła się o 388 tys. ha. Podstawą prac zalesieniowych jest „Krajowy program zwiększania lesistości", zakładający wzrost lesistości do 30 proc. w 2020 r. i do 33 proc. w 2050 r. Lasy Polski są bogate w rośliny, zwierzęta i grzyby. Żyje w nich 65 proc. ogółu gatunków zwierząt.
Lasy rosną w naszym kraju na glebach najsłabszych, głównie z powodu rozwoju rolnictwa w poprzednich wiekach. Wpływa to na rozmieszczenie typów siedliskowych lasu w Polsce. Ponad 55 proc. powierzchni lasów zajmują bory. Na pozostałych obszarach występują siedliska lasowe, głównie mieszane. Ich niewielką część stanowią olsy i łęgi – niewiele ponad 3 proc.
W latach 1945-2011 powierzchnia drzewostanów liściastych na terenach PGL LP wzrosła z 13 do ponad 28,2 proc.
Na terenach nizinnych i wyżynnych najczęściej występuje sosna. Rośnie ona na 64,3 proc. powierzchni leśnej w PGL LP oraz na 57,7 proc. lasów prywatnych i gminnych. W górach przeważa świerk (zachód) oraz świerk z bukiem (wschód). Dominacja sosny wynika ze sposobu prowadzenia gospodarki leśnej w przeszłości. Kiedyś monokultury (uprawy jednego gatunku) były odpowiedzią na duże zapotrzebowanie przemysłu na drewno. Takie lasy okazały się jednak mało odporne na czynniki klimatyczne. Łatwo padały również ofiarą ekspansji szkodników.
W polskich lasach systematycznie zwiększa się udział innych gatunków, głównie liściastych. Leśnicy odeszli od monokultur – dostosowują skład gatunkowy drzewostanu do naturalnego dla danego terenu. Dzięki temu w latach 1945-2011 powierzchnia drzewostanów liściastych na terenach PGL LP wzrosła z 13 do ponad 28,2 proc. Coraz częściej występują dęby, jesiony, klony, jawory, wiązy, a także brzozy, buki, olchy, topole, graby, osiki, lipy i wierzby.
W naszych lasach najczęściej występują drzewostany w wieku od 40 do 80 lat. Przeciętny wiek lasu wynosi 60 lat. Coraz więcej jest drzew dużych, liczących ponad 80 lat. Od końca II wojny światowej ich powierzchnia wzrosła z 0,9 mln ha do prawie 1,85 mln ha.
Raporty o stanie lasów w Polsce
Najnowsze aktualności
TAKA MAŁA TAKA WAŻNA, 8 sierpnia - Dzień Pszczoły
TAKA MAŁA TAKA WAŻNA, 8 sierpnia - Dzień Pszczoły
Taka mała TAKA WAŻNA - 8 sierpnia Dzień Pszczoły
„…kiedy z powierzchni Ziemi znikną pszczoły, człowiekowi pozostaną już najwyżej cztery lata życia”. Słowa te przypisuje się Albertowi Einsteinowi, wybitnemu fizykowi i wnikliwemu obserwatorowi przyrody, lecz nie trzeba być wybitnym naukowcem czy przyrodnikiem, by ocenić, że cytowane zdanie jest prawdziwe.
Ostatnio coraz częściej mówi się o wymieraniu pszczół miododajnych oraz o ochronie gatunków pszczół dziko żyjących, zagrożonych wyginięciem. Podstawą pszczelej diety jest nektar. A rozwój cywilizacji powoduje, że pszczoły są głodne, chorują, giną. Przyczyniło się do tego kilka dekad chemizacji rolnictwa, choroby pasożytnicze, zmiany klimatyczne, dynamiczny rozwój telefonii komórkowej i energetyki, inwestycje absorbujące tereny zielone, a także wyspecjalizowane wielkoobszarowe gospodarstwa rolne, pozbawione zadrzewień, miedzy, przydrożnych pasów zieleni.
Pszczoły od starożytności towarzyszą człowiekowi - niestrudzenie produkują miód i zapylają rośliny. W naszej kulturze są symbolem pracowitości. Owady te są odpowiedzialne za zapylanie 84 proc. zjadanych przez nas roślin – owoców i warzyw. Trzy czwarte naszego jedzenia zawdzięczmy bezpośrednio lub pośrednio pszczołom. Wszyscy doskonale wiemy o właściwościach prozdrowotnych miodu i innych produktów pszczelarskich Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk.
Dzień Pszczoły obchodzimy w roku kalendarzowym dwukrotnie – 20 maja (data ustanowiona przez ONZ) oraz 8 sierpnia – polski Wielki Dzień Pszczoły.
Ciągle niewiele osób zdaje sobie sprawę ze znaczenia pszczół i działaniach na rzecz ich ochrony, również tych dziko żyjących, dla przyrody i człowieka
Najprostszym działaniem jest ochrona bierna nie wymagająca dużych nakładów, jedynie stosowania metod sprzyjających ochronie owadów np. opryski poza godzinami lotu lub okresem kwitnienia roślin, opóźnione koszenie łąk, pozostawianie nieużytków, dzikich zadrzewień. Drugim sposobem jest ochrona czynna, składa się na nią np. obsiewanie roślin nektaro i pyłkodajnych na nieużytkach, rezygnacja z ogrodów trawnikowych na rzecz kwiatowych, planowanie płodozmianu z wykorzystaniem roślin miododajnych. Najbardziej spektakularną metodą jest budowanie różnego rodzaju konstrukcji, w których owady mogą się gnieździć tzw. hoteli dla pszczół.
Warto chronić pszczoły i wspierać rodzime pszczelarstwo. Gwarantujemy w ten sposób wysokie plony z upraw rolniczych oraz dalsze istnienie milionów gatunków roślin i zwierząt, a tym samym dbamy o równowagę w środowisku, którego sami jesteśmy częścią.